Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα φωτεινό, λευκό χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι και πιο ελκυστικοί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, ένα 96 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ελκυστικό χαμόγελο κάνει ένα πρόσωπο πιο ελκυστικό.
Όμως, η καλή υγεία των δοντιών πηγαίνει πέρα από τον τρόπο που βλέπετε. Το στόμα είναι η πύλη προς το σώμα, το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας επηρεάζει τη γενική υγεία σας. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα για ένα καλύτερο χαμόγελο, θα πάρετε τις απαραίτητες οδηγίες για την υγεία σας γενικότερα.
1. Βουρτσίστε τακτικά. Το βούρτσισμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οδοντικής υγιεινής. Αφαιρεί σωματίδια τροφής με τα οποία τρέφονται τα βακτήρια, καθαρίζει τα δόντια και φρεσκάρει την αναπνοή. Μια οδοντόκρεμα με φθόριο συμβάλλει στην ενίσχυση των δοντιών, αλλά θα πρέπει να βουρτσίζετε για τουλάχιστον δύο λεπτά για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της, Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο 2 λεπτών το οποίο μπορεί να κάνει το βούρτσισμα για ολόκληρο το ποσό του χρόνου πιο εύκολο.
2. Νήμα καθημερινά. Απομακρύνει τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια σας εκεί όπου η οδοντόβουρτσά σας δεν φθάνει, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας . Συνίσταται η χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα, αλλά αν το κάνετε μία φορά την ημέρα, να είστε βέβαιοι ότι αυτό γίνεται πριν τον ύπνο. Όταν κοιμόμαστε, παράγουμε λιγότερο σάλιο, το οποίο αφήνει τα δόντια και τα ούλα ιδιαίτερα ευάλωτα σε βακτήρια.
3. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για πλήρη οδοντιατρικό έλεγχο και οδοντικό καθαρισμό . Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της ασθένειας των ούλων, η οποία είναι πιο εύκολα να θεραπευτεί όταν ανιχνεύεται στα αρχικά στάδια. Εάν είστε επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνες, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας κάθε τέσσερις μήνες.
Ομοίως, αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στα δόντια (όπως ο διαβήτης, ή κατάθλιψη νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, από τον ιό HIV, καρκίνο, ή χημειοθεραπεία), ρωτήστε τον οδοντίατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να έχετε μια εξέταση. Μια ειδική οδοντιατρική υγιεινή αγωγή θα πρέπει να έχουν οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα άτομα με διαβήτη, και ο καθένας που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία ή τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν τα ούλα (όπως αντιεπιληπτικά) ή φάρμακα που προκαλούν ξηρότητα στο στόμα (συμπεριλαμβανομένων μερικών ψυχιατρικών φαρμάκων).
4. Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Συμπεριλάβετε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως οι σαρδέλες και το κατσαρό λάχανο, στη διατροφή σας. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, καθώς και η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή ενισχύει την υγεία των ούλων.
Εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε είναι αυτό που δεν τρώμε. Ζαχαρούχα και κολλώδεις τροφές που κολλάνε στις σχισμές των δοντιών σας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς τα βακτήρια τρέφονται από τα σάκχαρα και τα οξέα που απελευθερώνουν προκαλούν τις κοιλότητες. Όταν τρώτε γλυκά και άλλες παρόμοιες τροφές προσπαθήστε να βουρτσίζετε αμέσως μετά, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.
5. Μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε καπνό. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να έχουν ασθένεια των ούλων, σύμφωνα με μια μελέτη από το περιοδικό της Περιοδοντολογίας. Χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του στόματος, όπως τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα και τα ούλα. Σε μικρότερη κλίμακα, τα προϊόντα καπνού συμβάλλουν στην κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος.
6. Λευκάνετε τα δόντια σας. Τα οφέλη είναι μόνο τα αισθητικά, ενώ με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα, η λεύκανση είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία που δεν θα βλάψει τα δόντια σας, εφ ‘όσον τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και με τη φροντίδα του οδοντίατρου. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας πριν από οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι υγιή.
7. Ενημερωθείτε για τις οδοντιατρικές αισθητικές επεμβάσεις. Το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας άνθρωπος, όταν θα συναντήσετε είναι το χαμόγελό σας. Αν έχετε στραβά, χρωματισμένα, ή ελλείποντα δόντια μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και την εμπιστοσύνη του απέναντί σας. Υπήρξαν μεγάλες προόδους στην αισθητική οδοντιατρική κατά την τελευταία δεκαετία, και είναι πιθανό να επιδιορθώσουμε τα περισσότερα αισθητικά προβλήματα. Όψεις, ολοκεραμικά, bonding, και η ορθοδοντική ακόμα είναι διαδικασίες που βελτιώνουν αισθητά την εμφάνιση των στραβών, χρωματισμένων, ή με περίεργο σχήμα δοντιών.