ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή των στηρικτικών ιστών των δοντιών. Σε σχέση με την ουλίτιδα που είναι επιφανειακή η περιοδοντίτιδα προσβάλει το οστό που στηρίζει το δόντι με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται εύσειστο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι

  • αιμορραγία ούλων προκλητή ή αυτόματη
  • δόντια που έχουν αρχίσει να κουνιούνται
  • κενά ανάμεσα στα δόντια εκεί όπου δεν υπήρχαν
  • δυσοσμία
  • ούλα που έχουν υποχωρήσει

Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται κλινικά από τον οδοντίατρο και με πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο ένα ορθοπαντομογράφημα (πανοραμική ακτ/φία) αρχικά, και εφόσον διαπιστωθεί η νόσος πλήρη σειρά οπισθοφατνιακών ακτ/φιών.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνει τη συντηρητική και τη χειρουργική φάση.

Στη συντηρητική θεραπεία απομακρύνουμε την πέτρα και την τρυγία με υπερήχους και στη συνέχεια καθαρίζουμε βαθύτερα τις ρίζες των δοντιών κάνουμε δηλαδή ριζική απόξεση των δοντιών με ειδικά ξέστρα χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα. Η διαδικασία γίνεται ανά τεταρτημόριο με αναισθησία και διαρκεί 4 επισκέψεις. Απομακρύνονται κακότεχνες εμφράξεις στεφάνες και γέφυρες που εντείνουν το πρόβλημα και ναρθηκοποιούνται τα εύσειστα δόντια.

Η χειρουργική θεραπεία λαμβάνει χώρα σε βαρύτερες περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή και εκτελείται από ειδικό περιοδοντολόγο.