ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Η ενδοδοντία είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του πολφού του δοντιού και των περιακροριζικών ιστών. Με τη ενδοδοντική θεραπεία η αλλιώς απονεύρωση όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να περιγράψουν τη διαδικασία, αφαιρείται ο πολφός του δοντιού δηλαδή το νεύρο και τα αγγεία που τρέφουν το δόντι καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες και αποκαθίσταται η φλεγμονή του δοντιού.

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία είναι

  • οι βαθιές τερηδόνες όπου έχει καταστραφεί μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας και έχει προσβληθεί ο πολφός
  • σε περιπτώσεις νέκρωσης του δοντιού και δημιουργία αποστήματος λόγω φλεγμονής το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής
  • σε τραυματογόνες περιπτώσεις όπως κατάγματα του δοντιού όπου έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της μύλης και έχει προσβληθεί το νεύρο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τοπική αναισθησία και απομόνωση του δοντιού από μικρόβια του στόματος. Διάνοιξη και εύρεση των ριζικών σωλήνων, καθαρισμό των ριζικών σωλήνων με συνδυασμό χειροκίνητων και μηχανοκίνητων συστημάτων που κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και πιο άνετη για τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το δόντι ξεπλένεται συνεχώς με αντισηπτικά διαλύματα, τοποθετείται ειδική αντισηπτική πάστα και προσωρινή έμφραξη και ο ασθενής επανέρχεται για επανέλεγχο σε 4-5 ημέρες. Αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και διαπιστωθεί ότι το δόντι είναι ελεύθερο φλεγμονής γίνεται η τελική έμφραξη με ειδική πάστα και γουταπέρκα και το δόντι εμφράσσεται με μόνιμο σφράγισμα.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της μύλης και επειδή μετά την απονεύρωση το δόντι στερείται των αγγείων και των νεύρων που το τρέφουν και το διατηρούν δυνατό, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση στεφάνης για την αποφυγή μελλοντικού κατάγματος. Επίσης πολλές φορές μετά την ενδοδοντική θεραπεία τα δόντια αποχρωματίζονται οπότε και πρέπει να καλύπτονται με στεφάνες.

Σε περιπτώσεις καταγμάτων ή σκόπιμης εκπόλφωσης (π.χ για προσθετικές εργασίες) όπου ο πολφός δεν έχει φλεγμονή τότε η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οίδημα και έντονη φλεγμονή και πόνος τότε η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 3-4 συνεδρίες.