ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΒΡΥΓΜΟΥ

Ο βρουξισμός είναι το ακούσιο σφίξιμο των δοντιών, λόγω υπερβολικής άσκησης δύναμης από τους μύες της μάσησης. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η ένταση, το στρες, οι διαταραχές ύπνου. Επίσης, στο πρόβλημα αυτό συνεισφέρουν η έλλειψη δοντιών και τα στραβά δόντια.

Ο βρουξισμός γίνεται συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα συμπτώματα του βρουξισμού είναι ο πονοκέφαλος ή πόνος και βάρος στα αυτιά κυρίως μετά το πρωινό ξύπνημα, πόνος στις γνάθους, φθαρμένα δόντια με ρωγμές που παρουσιάζουν ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό, τρίξιμο των γνάθων όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα.

Τα συμπτώματα αρκετές φορές γίνονται έντονα και τότε ο ασθενής απευθύνεται στον οδοντίατρο ενώ συχνότερα εντοπίζονται τυχαία από τον οδοντίατρο σε κάποια επίσκεψη για άλλο οδοντιατρικό πρόβλημα.

Ο κύριος τρόπος θεραπείας του βρουξισμού είναι η κατασκευή νάρθηκα βρυγμού, τον οποίο φορά ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νάρθηκας αυτός κατασκευάζεται από ακρυλικό υλικό ή σιλικόνη και εφαρμόζει στα δόντια της άνω γνάθου. Ο νάρθηκας αυτός δημιουργεί μία κατάσταση χαλάρωσης στους μασητήριους μυς και έτσι σταδιακά εξαλείφεται ο βρυγμός και απαλλάσσεται ο ασθενής από τις δυσάρεστες συνέπειες που περιγράψαμε.