ΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

Οι κινητές οδοντοστοιχίες είναι κατασκευές οι οποίες αναπληρώνουν εκτεταμένες απώλειες δοντιών. Κατασκευάζονται από μέταλλο και ακριλικό και στηρίζονται στα ούλα και στα δόντια (μερικές οδοντοστοιχίες) είτε μόνο στα ούλα (ολικές οδοντοστοιχίες ή μασέλες).

Οι μερικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται από μέταλλο, βιτάλιο, που είναι κράμα χρωμίου κοβαλτίου μολυβδαινίου εξαιρετικής αντοχής, και ακρυλική ρητίνη. Στηρίζονται στα υπάρχοντα δόντια με άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας (attachments) οι οποίοι κουμπώνουν στα γειτονικά δόντια χωρίς να φαίνονται τα σημεία της ένωσης αποδίδοντας έτσι ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα υλικά είναι απολύτως συμβατά με το στοματικό περιβάλλον και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα δυσανεξίας, κινητικότητας , τραυματισμού (κτυπήματα) και οι ασθενείς τις συνηθίζουν αρκετά εύκολα.

Οι συμβατικές, ολικές οδοντοστοιχίες εφάπτονται των ούλων και του υποκείμενου οστού. Τοποθετούνται όταν υπάρχει παντελής έλλειψη δοντιών ή όταν υπάρχουν μεν δόντια κουνιούνται όμως τόσο πολύ λόγω περιοδοντίτιδας ώστε είναι ανώφελο να τα κρατήσουμε στο στόμα . Κατασκευάζονται από ακριλική ρητίνη οι απλές οδοντοστοιχίες ή από μεταλλικό πλέγμα επίχρυσο ή ατσαλένιο που κάνει την οδοντοστοιχία σχεδόν άθραυστη.

Το μειονέκτημα αυτών των οδοντοστοιχιών είναι ότι με την πάροδο του χρόνου το οστό ατροφεί με αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν τέλεια και να προκαλούν πόνο ή προβλήματα στη μάσηση και την ομιλία. Λύση στα παραπάνω προβλήματα αποτελούν πλέον οι επένθετες οδοντοστοιχίες δηλαδή αυτές που στηρίζονται πάνω σε εμφυτεύματα.

Κινητές οδοντοστοιχίες με εμφυτεύματα:

Με τις οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, τα μειονεκτήματα των συμβατικών οδοντοστοιχιών αλλά και η ανάγκη για συγκολλητικές ουσίες εκμηδενίζονται. Η τοποθέτηση ακόμα και 2 εμφυτευμάτων σε γνάθους που μπορεί να έχουν και σημαντική απορρόφηση οστού αποτελεί σταθερή βάση για την κινητή οδοντοστοιχία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το οστό της γνάθου. Η οδοντοστοιχία ουσιαστικά “κουμπώνει” πάνω στα εμφυτεύματα και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί για να καθαριστεί και μετά να επανατοποθετηθεί σταθερά πίσω στη θέση της.