ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

  1. Τι προκαλεί δυσχρωμία στα δόντια;

Πολλοί άνθρωποι έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, στους περισσότερους όμως τα δόντια σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου από το κάπνισμα, τον καφέ και το τσάι, το κόκκινο κρασί, από τραυματικά αίτια νέκρωση του πολφού, επίσης από χρήση φαρμάκων και χημικών, χρήση χλωρεξιδίνης.

  1. Πως λειτουργεί η λεύκανση;

Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου διέρχονται μέσα από την αδαμαντίνη και την οδοντίνη. Διασπώνται σε ελεύθερες ρίζες οξυγόνου διεισδύουν μεταξύ των πρισμάτων της αδαμαντίνης και διασπούν τα μόρια των χρωστικών που οφείλονται για τη δυσχρωμία των δοντιών. Η δομή του δοντιού δεν μεταβάλλεται. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η λάμπα LED μεγιστοποιείται η διείσδυση του λευκαντικού τζέλ από τα δόντια και γι’αυτό το λόγο έχουμε πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

  1. Επηρεάζονται οι στεφάνες οι γέφυρες και τα σφραγίσματα;

Οι γέφυρες , οι στεφάνες και τα σφραγίσματα δεν επηρεάζονται από τη λεύκανση διότι οι λευκαντικοί παράγοντες δρουν μόνο στην αδαμαντίνη του δοντιού. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προσθετικές εργασίες ενημερώνουμε τον ασθενή ότι αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης

  1. Υπάρχουν παρενέργειες;

Η μοναδική παρενέργεια που παρουσιάζεται σε κάποιους ασθενείς μετά τη λεύκανση είναι μια ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό η οποία υποχωρεί συνήθως σε 2-6 ημέρες. Και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις χορηγούμε στον ασθενή σκευάσματα απευαισθητοποίησης δηλαδή ειδικά τζελ φθορίου ή νιτρικού καλίου για εξάλειψη των συμπτωμάτων. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες στα δόντια οι οποίες και πάλι εξαφανίζονται σε 1-2 μέρες με την επαναμεταλλικοποίηση των δοντιών

  1. Πόσο διαρκεί η λεύκανση;

Σε γενικές γραμμές η διάρκεια της λεύκανσης κυμαίνεται από 1 έως 3 χρόνια αλλά αυτό εξαρτάται κατά πολύ από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς κατά πόσο δηλαδή χρησιμοποιεί τροφές με χρωστικές (καφές τσάι, κρασί ,αναψυκτικά τύπου κόλα) και από το κάπνισμα. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η σωστή στοματική υγιεινή και η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας.

  1. Υπάρχουν αντενδείξεις;

Αποφεύγουμε τη λεύκανση σε περίοδο εγκυμοσύνης όπως άλλωστε και κάθε οδοντιατρική εργασία και σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Τέλος σε άτομα τα οποία έχουν πολλαπλές εμφράξεις και προσθετικές εργασίες συνιστούμε περισσότερο επεμβατικές μεθόδους αισθητικής αποκατάστασης όπως όψεις ή στεφάνες πορσελάνης.